Model tworzenia wartości

C
[IR - Model biznesowy] [IR - Prezentacja wyników]

Chcemy, aby aktywność Grupy Azoty była bodźcem do rozwoju krajowego sektora chemicznego i branż pokrewnych. Jesteśmy liderem inicjatyw badawczo-rozwojowych polskiej branży chemicznej, a nasza działalność jest szansą na ograniczenie deficytu handlowego w obszarze chemikaliów. Dzięki innowacyjności zmieniamy naszą strukturę przychodów, przechodząc na pozycje i rynki wysokomarżowych, niskotonażowych chemikaliów.

Naszą markę budujemy harmonijnie, opierając rozwój na innowacyjności, wiedzy, odpowiedzialności i profesjonalizmie. Według poniższego modelu biznesowego była prowadzona działalność w 2020 roku, model wraz ze strategią został zaktualizowany w 2021 roku.

Grupa azoty s.a.

Model Tworzenia Wartości

Strategia doskonałości operacyjnej

Będziemy doskonalić naszą działalność operacyjną, opierając się na trzech filarach: Logistyka, Zarządzanie majątkiem, IT.

Strategia innowacji

Chcemy dostarczać nowe i ulepszone produkty o wysokiej jakości, pragniemy też długoterminowo utrzymać naszą przewagę konkurencyjną.

Strategia surowcowa

Naszym najważniejszym celem strategicznym w obszarze surowców jest zapewnienie bezpieczeństwa i ciągłości dostaw. Chcemy kontynuować również działania nastawione na poprawę efektywności wykorzystania własnych aktywów surowcowych.

Strategia zarządzania w oparciu o segmenty biznesowe

Wprowadzimy nowy model organizacyjny, który umożliwi pełną realizację wdrażanej od lat synergii naszych spółek. Całkowicie zintegrujemy niektóre funkcje wsparcia oraz wprowadzimy zarządzanie oparte na kluczowych segmentach biznesu.

Strategia finansowa

Jednym z naszych strategicznych celów finansowych jest kontynuacja konsolidacji funkcji finansowej, która pomoże sprawniej zarządzać Grupą Azoty na poziomach poszczególnych segmentów biznesowych.

Strategia ESG

Będziemy rozwijać Grupę Azoty w sposób zrównoważony, czyli taki, który uwzględnia ochronę środowiska, troskę o społeczeństwo oraz odpowiedzialne zarządzanie ładem korporacyjnym. Grupa będzie kontynuować wspieranie realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju 2030 zdefiniowanych przez ONZ.

Stabilna struktura zarządzania i finansowania

Input

• W Grupie Azoty S.A. regularnie identyfikujemy, analizujemy i kontrolujemy ryzyka biznesowe, uwzględniając ryzyka ESG (środowiskowe, społeczne i zarządcze w tym ryzyka klimatyczne) i regulacyjne.
  • Aktywa razem Grupy Azoty w 2021 roku stanowiły 23 644 705 tys. zł, w tym Aktywa trwałe 14 905 836 tys. zł.
  • Źródła finansowania w Grupie Azoty w 2021 roku:

- Struktura kapitałowa Grupy Azoty opiera się odpowiednio na zatrzymanych zyskach, kapitale z emisji akcji powyżej ich wartości nominalnej oraz kapitale zakładowym. Wartość kapitału własnego wyniosła 8 932 167 tys. zł.

- Saldo finansowania zewnętrznego Grupy Azoty tworzyły głównie: Kredyty 3 954 499 tys. zł, Pożyczki 504 647 tys. zł oraz Zobowiązania z tytułu faktoringu odwrotnego 1 755 695 tys. zł.

- Wskaźnik Zadłużenia Finansowego Netto do EBITDA1 wyniósł 0,96.
  • Ponad 1 039 742 tys. zł wsparcia finansowego uzyskała Grupa ze środków państwowych
  • Trzy spółki z grupy kapitałowej (Grupa Azoty S.A., Grupa Azoty Zakłady Azotowe Puławy S.A. i Grupa Azoty Zakłady Chemiczne „Police” S.A.) są notowane na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
  • Stabilne zarządzanie oparte o rynkowe standardy - zarządzamy jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem w oparciu o uznane normy ISO, m.in. ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 i systemy branżowe
  • Grupa Azoty od lat podejmuje szereg działań zapobiegawczych i rekompensujących negatywne oddziaływanie na zasoby naturalne. Mierzymy nasz ślad węglowy w Zakresie 1 i 2 oraz dążymy do ograniczenia naszego wpływu na klimat między innymi poprzez wdrożenie od 2020 roku rekomendacji TCFD, analizując ryzyka i szanse wynikające ze zmian klimatycznych.

Output

• Gotowość Grupy na potencjalne ryzyka ESG w przyszłości.
  • Wzrost wyników operacyjnych Grupy Azoty w 2021 roku:

- Skonsolidowane przychody ze sprzedaży wyniosły 15 901 259 tys. zł (o 5 376 732 tys. zł więcej niż w 2020 roku)

- EBITDA osiągnęła poziom 1 947 314 tys. zł (o 624 242 tys. zł więcej niż w 2020 roku)

- Marża EBITDA na poziomie 12,2% w 2021 roku, a do końca 2030 roku planowana na poziomie >16%

- Skonsolidowany zysk netto grupy kapitałowej Azoty wyniósł 633 687 tys. zł (o 278 277 tys. zł więcej niż w 2020 roku)
  • Za 2021 rok Grupa Azoty zapłaciła 147 825 tys. zł podatku dochodowego.
  • Grupa Azoty stawia na bezpieczeństwo finansowe i zapewnienie finansowania "zielonych" inwestycji
  • Grupa Azoty ogranicza emisyjność szkodliwą dla środowiska naturalnego poprzez zmniejszanie zużycia węgla, dekarbonizację, rozwój OZE i źródeł bezemisyjnych. Dba także o ochronę ekosystemów i dóbr naturalnych.
1Wskaźnik Zadłużenia Finansowego Netto do EBITDA wyliczony zgodnie z definicją umów o finansowanie Grupy Azoty.
Majątek trwały i gotowość do inwestycji

• Ponad 50 spółek wchodzących w skład Grupy Azoty
  • Prowadzimy zakłady produkcyjne między innymi w Polsce, Niemczech i Hiszpanii.
  • Naszą działalność prowadzimy w trzech segmentach: Agro, Tworzywa, Chemia.
  • W 2021 roku wydaliśmy na inwestycje 2 561 479 tys. zł, a ok. 50% nakładów inwestycyjnych Grupy Azoty stanowiły nakłady związane z rozwojem biznesu (w 2020 roku: 60%).
  • Otwieramy nowe zakłady produkcyjne. W Grupie Azoty S.A. w lipcu 2019 roku rozpoczęła działalność operacyjną Grupa Azoty Compounding. Domeną działalności Spółki jest produkcja i sprzedaż modyfikowanych tworzyw sztucznych.
  • W latach 2019-2021 Grupa Azoty Police otworzyła 115 zadań inwestycyjnych. Przeprowadzono i zakończono również 81 inwestycji, zwiększając efektywność i jakość produkcji.
  • W latach 2019-2021 Grupa Azoty S.A. podjęła lub zakończyła 42 zadania inwestycyjne w instalacje produkcyjne i wspomagające.
  • Kontynuujemy realizację rozpoczętych w ostatnich latach inwestycji w majątek trwały. W 2021 roku przeznaczono ponad 282 605 tys. zł na naszą największą inwestycję projekt Polimery Police, którego celem jest budowa zintegrowanego kompleksu chemicznego obejmującego swoim zakresem morski terminal gazowy, instalację do produkcji propylenu metoda odwodornienia propanu, instalację do produkcji polipropylenu wraz z infrastrukturą logistyczną oraz instalacje pomocnicze i połączenia międzyobiektowe. Całkowity budżet największej inwestycji polskiej chemii ostatnich lat wynosi 7 210 9572 tys. zł.

Output

• Grupa jest jednym z największych konsumentów surowców w Europie Środkowo-Wschodniej. W 2021 roku koszt zużycia surowców wyniósł łącznie 10 390 000 tys. zł.
  • Grupa Azoty jest liderem na polskim rynku i drugim co do wielkości producentem nawozów mineralnych w Unii Europejskiej.
  • Grupa Azoty umacnia pozycję Polski na europejskim rynku producentów tworzyw sztucznych poprzez m.in. wprowadzenie do portfolio produktowego gamy tworzyw biodegradowalnych. Segment Biznesowy Tworzywa rozpoczął również prace nad wdrożeniem standardu ISCC Plus dla poliamidu 6.
2Wartość budżetu inwestycji przeliczona na PLN wg średniego kursu zakładanego w modelu finansowym projektu. Wartość budżetu inwestycji zatwierdzona przez organy korporacyjne wynosi 1 837 998 tys. USD.
Rozwój oparty o innowacje

Input

• Łączną wartość prac badawczych i rozwojowych w Grupie Azoty ujętych jako koszt w 2021 roku wyniosła 19 524 tys. zł (o 5 549 tys. zł więcej niż w 2020 roku).
  • Zgodnie ze Strategią innowacyjności Grupy planujemy przeznaczać na badania i rozwój do 2030 roku aż 2-3% przychodów całej Grupy.
  • W 2021 roku zmodernizowaliśmy infrastrukturę badawczą w Laboratorium Badawczym Grupy Azoty Puławy, szczególnie w zakresie rozwoju nowych nawozów azotowych oraz procesów biotechnologicznych. W Puławach budowane jest również nowe Centrum Badań i Rozwoju.
  • Grupa Azoty Kędzierzyn rozbudowała w 2021 roku wyposażenie Laboratorium Aplikacyjnego Nawozów. Nowy sprzęt badawczy pojawił się również w Laboratorium Paliw Alternatywnych.
  • Rozpoczęliśmy prace przekształcające dotychczasowe Laboratorium Tworzyw Sztucznych w Centrum Projektowania i Rozwoju Aplikacji Tworzyw.
  • W 2021 roku Grupa Azoty S.A. kontynuowała realizację dwóch programów akceleracyjnych - KPT ScaleUP i IMPACT_POLAND 2.0 finansowanych przez Polską Agencję Rozwoju Przedsiębiorczości.
  • Od wielu lat współpracujemy z Siecią Badawczą Łukasiewicz – Instytut Nowych Syntez Chemicznych.

• W 2021 roku cztery główne spółki Grupy Azoty uzyskały 16 patentów.3
  • Grupa Azoty zmniejsza negatywny wpływ na środowisko poprzez ekologiczne inwestycje, w tym m.in. w zakresie odsiarczania spalin, oczyszczania ścieków przemysłowych, ograniczania zużycia energii elektrycznej oraz wody. W porównaniu do 2020 roku:

- zmniejszyliśmy zużycie węgla kamiennego o prawie 13%.

- zmniejszyliśmy emisję dwutlenku siarki o ponad 36%.

- nasz ślad węglowy (zakres 1 i 2) uległ zmniejszeniu o 104 tys. Mg CO2e, co w wartościach względnych daje ok 1%.
  • Innowacje związane z rolnictwem Grupy Azoty:

- W Centrum Wdrożeniowym Grupy Azoty S.A. uruchomiliśmy linię pilotażową do produkcji kwasów humusowych. W roku 2021, mieliśmy możliwość wyprodukowania podstawowego produktu TOhumus w ilości 552 Mg/rok.

- W Grupie Azoty Puławy uruchomiona została wytwórnia nawozów granulowanych, w skład której wchodzą – oprócz linii produkcyjnych o zdolnościach produkcyjnych na poziomie 1 200 ton/dobę saletry granulowanej mechanicznie lub 1 400 ton/dobę saletrzaku – najnowocześniejsza w Polsce pakownia oraz hale sezonowania.
  • 'Zielone' innowacje:

- W ramach projektu „Green amber” kontynuujemy nasze prace nad opracowaniem przyjaznej dla środowiska technologii wytwarzania kwasu bursztynowego.

- Opracowaliśmy możliwy do wdrożenia w skali przemysłowej sposób wytwarzania ε-kaprolaktonu - surowca do produkcji tworzyw biodegradowalnych z surowców dostępnych w Grupie Azoty Puławy.
  • Pozostałe innowacje:

- Dzięki zaawansowanemu systemowi sterowania (APC) zmniejszyliśmy ślad węglowy na jednej z ośmiu linii produkcji amoniaku o ponad 20 kg CO2 na tonę amoniaku.

- Grupa Azoty Kędzierzyn w 2021 roku zakończyła wdrażanie innowacyjnej technologii dozowania tlenu do instalacji kwasu azotowego TK IV i TK V.

- Podpisaliśmy z firmą Microsoft porozumienie w sprawie wykorzystania chmury m.in. w zakresie rolnictwa precyzyjnego.
3 Uzyskane patenty w podziale na spółki: Grupa Azoty S.A. - 1, Grupa Azoty Puławy - 8, Grupa Azoty Kędzierzyn - 6, Grupa Azoty Police - 1.
Stabilna pozycja na rynku

Input

• W 2021 roku współpracowaliśmy z 4886 dostawcami lokalnymi i międzynarodowymi w naszych głównych spółkach.
  • Grupa Azoty prowadzi sprzedaż swoich produktów do 109 państw, rozwijając dystrybucję w 5. obszarach: Unia Europejska oraz pozostałe kraje Europy, Azja, Ameryka Północna, Ameryka Południowa, Afryka.
  • Grupa Azoty bierze aktywny udział w organizacjach i inicjatywach branżowych, w tym w organizacjach na rzecz zrównoważonego rozwoju. W 2021 roku podpisaliśmy list intencyjny z Państwowym Gospodarstwem Leśnym Lasami Państwowymi w obszarze wytwarzania skrobi termoplastycznej .

Output

• W 2021 roku w naszych czterech głównych spółkach zyskaliśmy 1243 nowych klientów i odbiorców.
  • Rentowność netto obliczona jako stosunek zysku (straty) netto do przychodów ze sprzedaży wzrosła w Grupie Azoty do 4 (w 2020 roku wynosiła 3,4).
  • Ekspansja Grupy Azoty na nowych rynkach zbytu, m.in. poprzez wykorzystanie sieci dystrybucji COMPO EXPERT i współpracę z traderami na rynkach dalekich.
  • Grupa Azoty jest największym krajowym producentem:

- 1 miejsce w Polsce, 2 miejsce w UE producentów nawozów mineralnych.

- 1 miejsce w Polsce, 3 miejsce w UE producentów poliamidów.

- 1 miejsce w Polsce, 4 miejsce w UE producentów alkoholi OXO i 5 miejsce producentów plasyfikatorów

- 1 miejsce w Polsce, 3 miejsce w UE producentów melaminy.
Dywersyfikacja i rozwój produktów oraz usług

Input

• Dzięki posiadanemu i ciągle rozwijanemu zapleczu infrastrukturalnemu kadra badawczo-rozwojowa w poszczególnych spółkach Grupy ma możliwości testowania nowych rozwiązań technologicznych oraz prowadzenia własnych badań z zakresu tworzyw i nawozów.
  • Grupa Azoty w 2021 roku na wydatki związane bezpośrednio z rozwojem produktu (CapEx) przekazała 2 425 000 tys. zł.
  • Jesteśmy odpowiedzialni za nasze produkty w całym łańcuchu dostaw. Realizujemy program „Opieka nad produktem” w ramach członkostwa w Fertilizers Europe.

Output

• Grupa Azoty jest pierwszą firmą w Europie Środkowo-Wschodniej na rynku tworzyw w 100 procentach biodegradowalnych.
  • Rozszerzamy nasz portfel produktowy o nowe tworzywa specjalistyczne m.in. pierwszy w ofercie polimeryczny plastyfikator specjalistyczny OxofineTM Poly2K.
  • Stosujemy efektywne formuły nawozowe zmniejszające ładunek gazów cieplarnianych do atmosfery np. Fosfarm, który wpisuje się w ambicje unijnej strategii Od pola do stołu.
  • Grupa Azoty dąży do identyfikacji śladu węglowego dla wszystkich swoich produktów.
  • Naszą ambicją jest utrzymanie pozycji lidera produkcji nawozowej w Polsce poprzez bieżące diagnozowanie potrzeb rolników i konsumentów - przykłady programów wsparcia dla rolników: Grunt - to wiedza', Nawozy.eu, SatAgro.
Doświadczona kadra

Input

• Grupa Azoty zatrudnia w całej grupie kapitałowej ponad 15 tys. pracowników (prawie 10 tys. w czterech głównych spółkach) i nieustannie dba o ich rozwój.
  • Cztery główne spółki Grupy Azoty wydały w 2021 roku prawie 2 000 tys. zł na szkolenia i rozwój pracowników.
  • Tworzymy kierunki studiów przy współpracy z 2 uczelniami.
  • W 2021 roku kontynuowaliśmy program Ambasador Marki Grupa Azoty, w ramach którego staramy się budować trwałe relacje pomiędzy światem nauki, a światem przemysłu. W roku 2021 Grupa Azoty współpracowała z sześciorgiem studentów promujących Grupę Azoty w środowisku akademickim i naukowym.

Output

• Grupa Azoty jest największym pracodawcą w danych regionach.
  • 31% kobiet zasiadało na stanowiskach kierowniczych w 2021 roku.
  • Zwiększamy kapitał intelektualny organizacji poprzez inwestowanie w rozwój pracowników.
  • Średnia ilość godzin szkoleniowych przypadająca na pracownika wyniosła w 2021 roku 6,6 dla kobiet i 7,0 dla mężczyzn .
Rozwój społeczno-gospodarczy otoczenia

Input

• Wdrożyliśmy Politykę działalności społeczno-sponsoringowej w Grupie Azoty (od 2013 roku) i Politykę CSR spółek Grupy Kapitałowej (od 2020 roku). Poprzez przekazywanie darowizn Grupa Azoty stara się aktywnie reagować na potrzeby społeczności lokalnych, a Polityka CSR określa zasady prowadzenia działalności z zakresu Społecznej Odpowiedzialności Biznesu (CSR).
  • Całkowita kwota darowizn przeznaczonych na cele społeczne w 2021 roku wyniosła 3 353 tys. zł w całej Grupie Azoty, w tym 2 311 tys. zł w naszych czterech głównych spółkach.
  • W 2021 roku odprowadziliśmy do gospodarki ponad 124 244 tys. zł podatków lokalnych dzięki działalności kluczowych spółek Grupy Azoty .
  • Współpracujemy w ramach działalności społecznej i charytatywnej z około 10 ogólnopolskimi i około 100 lokalnymi organizacjami pozarządowymi oraz instytucjami między innymi Szlachetna Paczka i Caritas.
  • Nasi pracownicy angażują się w spółkach w Grupie Azoty w wolontariat pracowniczy.
  • Ponownie w 2021 roku zaangażowaliśmy się we wsparcie lokalnych społeczności w walce z koronawirusem.

Output

• Zwiększamy kapitał społeczno-gospodarczy dzięki budowaniu zaufania interesariuszy.
  • Budujemy relacje z sąsiadami i klientami Grupy.
  • Zwiększamy atrakcyjność regionów, w których funkcjonuje Grupa Azoty, jako miejsc, gdzie warto mieszkać, pracować, rozwijać pasje i zaspokajać ambicje.
  • Grupa Azoty jest kluczowym partnerem wielu przedsięwzięć sportowych, edukacyjnych, charytatywnych w skali ogólnopolskiej, dzięki czemu promuje i popularyzuje aktywność fizyczną, rozwój przedsiębiorczości i innowacyjności oraz pomoc potrzebującym.
O Grupie Azoty