Równość, różnorodność, otwartość

Kierujemy się jasnymi kryteriami zatrudniania, oceny i awansu pracowników.

K
[103-1]

Kierujemy się jasnymi kryteriami zatrudniania, oceny i awansu pracowników. Na każdym szczeblu i etapie zatrudnienia w Grupie Azoty liczą się wyłącznie kompetencje, doświadczenie, wyniki oraz reprezentowane wartości – to one decydują o przebiegu kariery zawodowej w naszej organizacji. Niedopuszczalna jest jakakolwiek dyskryminacja w zatrudnieniu oraz przejawy mobbingu. Wszystkie sygnały o takich zachowaniach są wyjaśniane, a w przypadku potwierdzenia – wyciągamy surowe konsekwencje prawne i zawodowe. Stosowne zapisy dotyczące równego traktowania w zatrudnianiu znajdują się między innymi w statutach spółek, regulaminach pracy i zakładowych układach zbiorowych.

Przeczytaj więcej o naszym kodeksie etycznym

Mimo braku formalnej polityki w tym zakresie nasza Grupa na przestrzeni lat wypracowała zasady, które sprzyjają zwiększaniu różnorodności. Dążymy do zapewnienia różnorodności płci, kierunków wykształcenia, wieku i doświadczenia zawodowego w odniesieniu do wszystkich pracowników, ze szczególnym uwzględnieniem stanowisk zarządczych i kluczowych menedżerów. Wśród wartości wskazanych w Kodeksie postępowania etycznego Grupy Azoty ważny jest szacunek, który wyraża się m.in. w niepodejmowaniu działań czy decyzji oraz nieformułowaniu wypowiedzi, które naruszają godność innej osoby. Szacunek oznacza również obowiązek poszanowania dla narodowości, rasy, płci, wieku, niepełnosprawności, religii, orientacji politycznej oraz seksualnej, a także dla zróżnicowanych poglądów i opinii.

Jednym z naszych strategicznych celów do 2030 roku jest stworzenie w całej Grupie Azoty formalnej polityki różnorodności w zakresie płci, kierunku wykształcenia, wieku i doświadczenia zawodowego.

We wszystkich naszych dominujących spółkach naturalne zróżnicowanie wynagrodzeń poszczególnych pracowników nie ma charakteru nierówności wynagrodzeń. Nigdy nie różnicujemy wysokości pensji ze względu na płeć.

[GPW S-P2]

Wskaźnik równości wynagrodzeń1

Grupa Azoty KĘDZIERZYN9,66%
Grupa Azoty POLICE6,66%
Grupa Azoty PUŁAWY7,63%
Grupa Azoty S.A.5,12%

1Wskaźnik równości wynagrodzeń liczony jest jako różnica pomiędzy średnim miesięcznym wynagrodzeniem mężczyzn i kobiet zatrudnianych na podstawie umów o pracę lub kontraktów menedżerskich (z uwzględnieniem premii, nagród i innych dodatków). Wskaźnik odnosi się do osób zatrudnianych na podstawie umów o pracę oraz kontraktów menedżerskich. Wskaźnik został pierwszy raz policzony za rok 2021.

[405-2]

Stosunek przeciętnego wynagrodzenia kobiet brutto do przeciętnego wynagrodzenia mężczyzn brutto [%] 2

Kategorie pracownikówGrupa Azoty KĘDZIERZYNGrupa Azoty POLICEGrupa Azoty PUŁAWYGrupa Azoty S.A.

20202021202020212020202120202021
Aparatowi103,4871106,899086,767891,3896105,197397,2499,475991,4248
Inne robotnicze86,667565,687280,914180,894583,914676,8996,4988101,8812
Kierownicy91,344590,0275104,8536104,045893,011896,1195,162899,3056
Laboranci111,535110,865793,693784,6263105,449190,50107,0858107,1329
Mistrzowie81,011681,926279,523982,7988,496895,9698,79387,4148
Samodzielni101,0187,3115--84,716882,9490,612585,3885
Specjaliści91,577890,122282,821282,239790,267988,3091,392790,9591
Wyższa kadra menedżerska101,2812122,1154116,0147123,4471116,4273106,0694,692585,5993

2 W ramach kalkulacji wskaźnika uwzględniono premie i nagrody wypłacone w ciągu roku z wyłączeniem nagród jubileuszowych. Nastąpiła korekta danych względem Sprawozdania na temat informacji niefinansowych Grupy Kapitałowej Grupa Azoty za okres 12 miesięcy zakończony dnia 31 grudnia 2021 roku.

[203-2]

Zgodnie z przepisami, składki na Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych odprowadzają wszyscy pracodawcy, którzy zatrudniają co najmniej 25 pracowników i nie osiągają wskaźnika zatrudnienia osób z niepełnosprawnością na poziomie 6%. PFRON przekazuje największą część środków bezpośrednio pracodawcom jako dofinansowanie wynagrodzeń. Pieniądze z funduszu przeznaczane są również na pomoc dla indywidualnych osób z niepełnosprawnościami, wsparcie działań organizacji pozarządowych na rzecz osób z niepełnosprawnościami oraz finansowanie specjalistycznych przedsięwzięć, takich jak warsztaty terapii zajęciowej, lub projektów z zakresu ekonomii społecznej, np. zakłady aktywności zawodowej.

[Wskaźnik własny]

Łączna wysokość rocznych składek PFRON [PLN]