Grupa Azoty w czasie pandemii COVID-19 w 2021 roku

N
[203-2]

Nasze produkty przyczyniają się do zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego Polski i wielu innych krajów na świecie. Dlatego w czasie pandemii - mimo wysokich kosztów związanych z odpowiednim zabezpieczeniem epidemicznym pracowników - Grupa Azoty była jednym z niewielu producentów branży chemicznej, który nie wstrzymał działalności. Dzięki temu zagwarantowaliśmy naszym klientom – rolnikom i producentom rolnym – możliwość utrzymania produkcji żywności.

Od dnia wprowadzenia stanu epidemii w Polsce podejmowaliśmy odpowiednie działania zapobiegawcze wobec pracowników. Powołaliśmy zespół zadaniowy ds. minimalizowania ryzyka rozprzestrzeniania się koronawirusa oraz sztab kryzysowy. Analizowaliśmy wszystkie przypadki zarażenia się wirusem wśród pracowników. Opracowaliśmy też precyzyjne instrukcje dotyczące zasad postępowania w związku z zagrożeniem epidemiologicznym, dotyczące między innymi zasad prowadzenia dezynfekcji, korzystania ze wspólnych przestrzeni i przekazywania obowiązków przy pracy zmianowej. Tam, gdzie sytuacja tego wymagała, wdrożyliśmy ozonowanie pomieszczeń oraz zainstalowaliśmy przepływowe lampy UV. Ograniczyliśmy bezpośrednie kontakty umożliwiając pracę zdalną pracownikom biurowym. Wszystkie zalecenia i procedury były na bieżąco przekazywane pracownikom w formie newslettera oraz w intranecie.

DOBRA PRAKTYKA

Reagujemy na bieżąco na problemy i obawy zgłaszane przez kierownictwo oraz pracowników. Przykładem mogą być nasze działania w Puławach, gdzie w odpowiedzi na sygnały od załogi podjęliśmy współpracę z Miejskim Zakładem Komunikacji w celu ustalenia odpowiedniej liczby autobusów miejskich – nasze starania pomogły rozładować tłok podczas dojazdów do pracy i z pracy.

W ramach działań prowadzonych w trosce o zdrowie i bezpieczeństwo, w lipcu 2021 roku Grupa Azoty została Partnerem Loterii Narodowego Programu Szczepień.

Szczegółowe działania Grupy Azoty:

• Grupa Azoty Puławy podpisała umowę z Agencją Rezerw Materiałowych na dostawę COOLANTU®, czyli suchego lodu do transportu i przechowywania szczepionki na COVID-19. Podpisanie umowy poprzedziły testy potwierdzające możliwości wykorzystania puławskiego produktu do szczepionkowej logistyki.
  • Warte 100 tys. zł dwie komory laminarne, służące bezpośrednio przeciwdziałaniu i zwalczaniu COVID-19, trafiły do Laboratorium Zakładu Genetyki Sądowej Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Komory laminarne to urządzenia wykorzystywane do pracy laboratoryjnej w warunkach sterylnych. To w nich odbywa się proces opisywania i przygotowania izolacji RNA wirusa. Zakup został sfinansowany ze środków przekazanych przez Grupę Azoty Police.
  • Grupa Azoty S.A. znalazła się w gronie czterech spółek Skarbu Państwa, które przystąpiły do pilotażowego programu szczepień przeciwko COVID-19. Na początku kwietnia rozpoczęto akcję zbierania deklaracji wśród pracowników w Tarnowie. Miesiąc później do programu przystąpiła Grupa Azoty Police.
  • W Kędzierzynie-Koźlu pod hasłem „W zdrowym ciele zdrowy duch” odbył się piknik mający na celu promocję akcji „Szczepimy Się”. Partnerem wydarzenia była Grupa Azoty Kędzierzyn, natomiast gwiazdą wieczoru – zespół Golec uOrkiestra. Najistotniejsza tego dnia była jednak promocja szczepionek - każdy z mieszkańców obecnych na wydarzeniu miał okazję, by zaszczepić się przeciw COVID-19 w mobilnym punkcie szczepień.
  • Grupa Azoty Kędzierzyn przekazała Samodzielnemu Zespołowi Opieki Zdrowotnej w Białej w województwie opolskim darowiznę w wysokości blisko 90 tys. zł na rzecz dalszej walki z koronawirusem.
  • Grupa Azoty Kędzierzyn dofinansowała zakup kardiomonitora do komory hiperbarycznej i sfinansowanie zakupu aparatów EKG dla dwóch oddziałów zakaźnych w Zespole Opieki Zdrowotnej w Nysie.